Direktlänk till inlägg 14 september 2009

Mera oro och gnäll från min grumliga horisont

Av A.H. - 14 september 2009 10:56

Nackdelen med att bli äldre är att man så gärna "målar fan på väggen".

Jag har så lätt att se allt elände och bara gnälla.

Jag har fått så svårt att se lösningar som är bra för människorna.

Men jag fortsätter så, för nu har jag vant mig till det. :-)


Om jag har förstått saken rätt så har det sk utanförskapet ökat enormt med nuvarande regering.

Den gamla var duktig på det med, så ingen skall slå sig för bröstet.

Utanförskapet betyder egentligen arbetslöshet som leder till sysslolöshet som leder till missbruk som leder till kriminalitet. Vi låter en enorm resurs av egen-energi och egen-vilja hamna på soptippen. Unga och gamla hamnar i skiten, vare sig de vill eller inte. Det är nästan omöjligt att på egen hand ta sig ur det hela.

Vi försöker reda upp situationen genom att fixa till fler poliser, när det är arbeten för de som kommer fel som behövs.

Vi skär ner på komvux när det är fler utbildningsplatser som behövs. Jo jag vet, regeringen har vaknat lite grand och skjuter till resurser för 10 000 komvuxplatser. Men mellan 2006 och 2008 sjönk antalet platser från 142 000 till 100 000.

2006 fick 13 000 arbetsmarknadsutbildning 2008 fick 4000. Man har vaknat till lite och skjuter till 1000 platser.

Jo då visst är det åt rätt håll. Med lite tur kanske det blir fler som slipper sysslolösheten. Men allt sker förståss till valåret 2010.

Kommuner och landsting får till valåret en liten extra slant för att man inte skall behöva avskeda så mycket personal, samtidigt som man har minskat kommunernas och landstingens inkomster bl a med hjälp av det sk jobbavdraget.

Jag kan inte hjälpa men att man skyller på att vi inte har resurser och att de fria marknadskrafterna skall fixa det hela är, så vitt jag förstår, skitsnack.

Man får ju gå ut på marknaden och låna pengar för att kunna genomföra skattesänkningarna som kommer. De skattesänkningar vi har sett och kommer att få se blir till sparande, inte till konsumtion som kanske behövs i en stagnerande ekonomi. Det blir så när man satsar på de grupper som redan har.

Statsskulden är uppe i över tusen miljarder ( 1 049 890 146 984 SEK 31/8). Som skall betalas tillbaks av kommande generationer. Jag undrar om inte regeringen målar in sig i ett hörn.

Inte vet jag om den rödgröna alliansen kommer att göra ett bättre jobb. Kanske-kanske inte.

Men jag vet att det blir mycket svårt att få tillbaks livsviljan hos de som hamnat i missbruk bl a pga arbetslöshet och det där utanförskapet som var det stora i förra valet.

Jag förstår att vi i många år kommer att få dras med ungdomsgängen som ställer till, med annan kriminalitet, med missbrukande unga och gamla.

Det gick fort att förstöra, men det kommer att ta tid att bygga upp ett välfärdssamhälle igen. Ett samhälle där vi satsar rejält på de unga som nu får ta smällen från giriga företrädare från banker och annan närighet.

Visst det kommer att kosta skattehöjningar för alla, skärpta lagar för finanssektorn, socialisering av vissa funktioner i näringslivet osv.

Jag är rädd att vi måste ta den smällen.

Det gick efter förra gången vi hade en borgerlig regering. Då raserade man ju mycket på några få år, men vi kom ur det hela så småningom.


 
 
Joanne

Joanne

14 september 2009 23:09

Tyvärr blir det väl samma visa nästa gång.
När vi har det relativt bra igen, nej då går de blå (kräken?) och vinner igen på sitt skitsnack.
Och så ökar de på statsskulden med några miljoner till när de ändå är igång nästa omgång igen.
Vad kan det ta? Sisådär en tio år denna gången med.
Suck..
Att folk aldrig lär sig att blå alltid är blått.

http://sprattlarn.blogg.se

 
Ingen bild

Rickard

4 oktober 2009 22:23

Måste få inflika. Vad är det som gör att svenskarna röstar blått? Dessa två tillfällen som min generation har upplevt iaf. Båda gångerna har Sverige varit på väg neråt och då anser svenska folket att nu får det till en ändring. Då röstar vi på moderaterna och dess gelikar. Även rasism har spelat en viss roll får vi inte glömma. Inte för att jag sett så mycket av den nya imigrationspolitiken men... Under hela 80-talet så fördes en politik som rasade i början av 90-talet. Det moderaterna gjorde var att tex sänka barnbidraget till 640kr och en mängd andra krispaket. Tror knappast att det bara var för att dom under ett par månaders tid hade lyckats omkullvälta hela svenska ekonomin... Det är något man har bäddat för en längre tid. Passade ju bra att moderaterna fick enbart sysselsätta sig med att rädda det som räddas kunde. De som fick sparken skyllde självklart på dessa klantiga moderater. Ja du var med på den tiden och minns säkert hur tongångarna gick. Jämförelsevis kan vi ta denna mandatperiod. Konjunkturen vände enbart för att Sverige röstade blått? Men som i allt annat så läser för mycket folk aftonbladet och liknande tidningar. Jag lutar mer åt det blåa hållet men även jag har åsikter angående den sittande regeringen. Tex ipred och dylika övervakningslagar som kommit kan man diskutera.

Jag tror iaf att de gånger sverige röstar höger så är det för att ett missnöje har skapats. Ofta i samband med att landet är på väg neråt eller någon annan orsak.

Man kan även undra varför soccarna inte åtgärdat bonussystemen och de taskiga lagarna för banker och finanssektorn. Det är inte så många år sedan som alla klagade på alla fallskärmsavtal. Var man så dum och trodde att det var det enda sättet för chefer att tjäna pengar på?

Läste en gång att svenskarna röstar rött, tänker blått och jobbar svart. A very colourfull people eller hur dom nu beskrev oss. Det tycker jag stämmer ruskigt bra iaf.

 
Ingen bild

Gubbfan

5 oktober 2009 08:03

Nej Rickard!
Att landet "var på väg neråt" som du skriver var inte orsaken.
"Var på väg neråt" är lite för flummigt för att jag skall köpa det.
Men som du säkert förstår kan man missköta sin bild hos väljarkåren. Med en rejäl bunt sk affärer under åren innan valet, med en valrörelse som man skötte som jag vet inte vad, med ett allmänt arrogant uppträdande från vänsterpolitikerna (inklusive polisminister Bodström) så missnöjesröstar många. Man röstade inte FÖR de borgerliga utan man röstade MOT socialdemokraterna och vänsterpartiet. Man vill ge en knäpp på näsan på en del politiker.
Vad dessa röstande inte förstod, för vem orkar läsa alla gamla motioner i riksdagen från Reinfeldt, var att då röstade man in ett samhälle som skulle styras med med motsättningar mellan grupperna i samhället. Som skulle ledas av politiker med en förfärlig människosyn.
Redan på romarnas tid förstod man hur man kunde härska genom att söndra.
Makt korrumperar det borde alla förstå. Den som har makt vill ha mer makt och blir ofta blind för hur andra har det.
Den förra regeringen fick en knäpp på näsan. Den nuvarande kommer att sitta kvar en period till eftersom man redan har skapat motsättningar så det räcker till och blir över.
Men för att på sikt kunna få sitta kvar vid köttgrytan behöver folk övervakas så att de inte hittar på något. Därför har vi alla dessa nya kontroll-lagar, dessa kameror, denna övervakning på nätet, kravet på legitimation överallt(glöm inte Schengenavtalets krav på att du skall kunna legitimera dig på gatan), propagandan för att använda kort när du betalar något. Tro inte att man fasar ut kontanthandeln för att bli av med en del vanlig kriminalitet, tro inte att man anställer fler poliser bara för att bli av med en del vanlig kriminalitet.
Nej, det är DU som skall kollas.
Det är DU som skall lyda.
Redan de små skall fösas in i ett ordnat samhälle.
Varför tror du annars man satte in getabocken som trädgårdsmästare, alltså major Björklund som chef för skolverksamheten?
Under mer än 40 år som ekonom har jag lärt mig att svenska folket är till största delen ett moraliskt folk. Det var av moraliska själ man ville ge Göran Persson en knäpp på näsan. Det är av rädsla för väljarnas moraliska idéer som man nu gör allt för att skapa motsättningar och övervaka DIG.
Välkommen in i dystopin!

 
Ingen bild

Rickard

5 oktober 2009 17:17

Hej igen
90 procent av det du skriver är om övervakningssamhället. Vilket var en av de saker jag var emot så där håller vi egentligen med varandra även om vi har olika åsikter om varför. Jag köper fullt ut anledningen till att man behöver kameror i taxibilar och bussar tex. Då är det mer störande att när man går in i en affär och dom har ett fint klistermärke på rutan så kan dom filma dig precis hur mkt dom vill när du står och provar kläder. Detta sitter personer och tittar på. Inspelning däremot blir knapphändig då det nog blir svårt för dem att få tillstånd för digital inspelning.

Går nerför = normala konjuktursvängningar. Denna ekonomi som vi har i Sverige idag är knappast något vi själva ordnat för oss. Skulle väl isf vara bankernas skumma ideer i balkan då...

Leg på gatan har resten av europa haft jag vet inte hur länge. Konstigt att vi inte haft det tidigare. Jag har en bekant som åkte fast för snatteri och angav en annan persons personnummer och då passbilderna som faxas ser ganska kassa ut så var det omöjligt att säga om det stämde eller inte. Han kom undan pga en så löjlig sak... Många år sedan så jag förmodar att man har lite mer högupplösta metoder idag...

Du som varit ekonom i så många år borde redan då ha skolats i fördelen med att ha digitala pengar och att pengar i madrassen är något ur ekonomisk synvinkel borde tas bort.

Hinner inte skriva mer. Kanske lägger till något senare

 
Ingen bild

Rickard

5 oktober 2009 17:33

Bara för att gnälla lite på soccarna så kan vi ta ett par lögner dom spridit. Tex trängselskatten i sthlm var ju ett väldigt populärt diskussionsämne. Att kalla det för trängselskatt är för det första en lögn. Alla människor prioriterar sina pengar och när nyttan understiger kostnaden så slutar man i detta fallet att ta bilen. Men vad händer om ett par år när man byter bil? Jo man tar alternativt en billigare bil eller en miljöbil. Då kommer nyttan överstiga kostnaden och man börjar ta bilen igen. Man kan då självklart höja tullarna eller ta bort miljödispensen men det kommer i slutändan bli precis samma sak. Trängseln finns men vinsten är att fler kör snålare bilar tex. All dubbelmoral hos soccarna är nästa sak vi kan prata om. Finns uppsjöar av klantiga missar hos de röda...Sämre lögner som dom använder som förklaringar är svåra att hitta...

Din jämförelse med romarna är väl ändå inte så bra. När det blev diktatur så föll ju hela systemet...Funkade bara när senaten bestämde även om det var väldigt korrupt.

Jag kan inte minnas speciellt många gånger man hör moderater trampa i klaveret men däremot de röda verkar göra det ganska ofta. De som morrar åt allt vad fusk o bonusar och dylikt heter. Helt sjukt att Mona Sahlin var välkommen tillbaka. Uppenbarligen visat brist på omdöme flertalet gånger och med henne i spetsen blir det nog inte många röster... Krävs en tjokkis som Göran Person man kan relatera till. Första kortet var ju ändå när han "provsmakade" godis i den där affären :-)

 
Ingen bild

Gubbfan

6 oktober 2009 08:30

Rickard!
Först ett klargörande.
Jag är inte socialdemokrat. I alla fall inte med deras nuvarande kurs och ledning.
Du behöver inte försöka övertyga mig om deras fel och brister.
Som företagsekonom OCH nationalekonom ser jag alltför väl deras många riktigt stora fel när det gäller ekonomisk politik.
Vad gäller fru Sahlin minns jag alltför väl hennes uttalanden när hon var arg, ung kommande politiker.
Förresten kan du läsa Lotta Grönings bok om henne. Köp den! Du har mycket smått och stort om henne i den. Tillräckligt för en hel hatkampanj om man är lagd åt det mentalsjuka hållet. Jag misstänker att du har glädje av den boken i flera år.

Att systemet med härska och söndra föll för romarna har inte så mycket med diktaturen att göra som med att systemet i sig har så många farligheter inbygda att det blir svårt att hantera över tiden.

Biltullarna i Fjollträsk bryr jag mig inte ett dugg om. Det får ni hantera bäst ni vill. Var ni så imbicilla att ni höjde avgifterna på pendeltåg och tunnelbanor mm så kan ni ha skiten.

Vad gäller kontokort och sedlar har mina år inom ekonomin lärt mig att det är väldigt besvärligt att ha en informell eller svart ekonomi med elektroniska pengar. För mig är fortfarande kontanter att föredra.
Man kan inte och bör inte kontrollera allt. Det kärvar då.
Varför tror du t ex att alla fina femårsplaner blir skit i en del länder?
Vi människor strävar efter ett eget utrymme att manövrera på utan att Storebror i någon form ser allt.

Men bara för att jag nu tycker illa om Sahlin och hennes gäng behöver jag ju inte gilla moderaternas eller bondeförbundarnas eller folkparticklarnas människosyn?

Men ge dig tid att läsa Reinfeldts motioner. Och fundera över hans syn på samhället och människorna. Försök sedan sätta dig in i den situation som alla sköra har i vårt samhälle.
Hur dom tänker. Alla missbrukare, alla sjuka, alla arbetslösa som så gärna vill arbeta men det finns inte betalda arbeten åt alla, alla de som inte passar in i Reinfeldts framgångsvision.
Hur har alla ensamma det, de som tar till flytande nöd för att stå ut med tillvaron.

Sätt dig en förmiddag på en bänk vid Brantingmonumentet nedanför LO-borgen och försök sätta dig in i hur det fungerar i sprutgummorna och sprutgubbarna där. Vilka drömmar hade de en gång för länge sedan?
Hur kunde det bli så fel för dem.
I stället för att skälla på eller försvara någon politik, hjälp mig och andra att skapa ett samhälle där vi bryr oss om varandra, där vi hjälper varandra. Det är svårt nog att vara människa.
När tog du med dig en av alla misslyckade stackare du möter utanför centralen i Fjollträsk med in på en kopp kaffe och en rejäl macka (som du bjöd på) och gav honom eller henne möjligheten att känna lite medmänsklighet och möjligheten att få prata om sina drömmar eller hur han/hon har haft det?
Jag lovar dig, man kan få rätt mycket att fundera över.
Vi är sköra allesammans.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards